Új komplex talajkezelési technológia segíthet az aszály leküzdésében…

2020 január 6-án vendégül látta cégem, az Albitech Biotechnológiai Kft. Dr. Nagy István agrárminisztert. Személyesen mutattam be az agrárminiszternek a kutatásaink eredményeit, új fejlesztéseinket és az algagyártásban alkalmazott üzemi reaktorainkat és kértük, hogy támogassa a Homokhátság program további lépéseit. A január 6-i rendkívüli sajtótájékoztatón Dr. Nagy István agrárminiszter így fogalmazott: “A 21. század a mikrobiológia évszázada, az algák, a talajbaktériumok hatása, szerepük a növénytermesztésben már megkerülhetetlen, az aszály elleni küzdelemben pótolhatatlan”.

A Homokhátsági Demo Projekt során az AlgaTer és VízŐr készítmények együttes használatának eredményeit vizsgálta az üvegházi kísérlet, amibe később kapcsolódott be a BactoFil B10 készítmény. A kísérletben az Albitech Kft. az AlgaTer alga termék gyártójaként, az AGRO.bio Hungary Kft. e termékek forgalmazójaként, a Water&Soil Kft. pedig a VízŐr tulajdonosaként vett részt.

Az Albitech Kft. új terméke az AlgaTer, Klebsormidium sp. fonalas algát tartalmaz, amely 15-20 cm mélységben szövi át a talajt, és a hatása többrétű: kiterjed a talajéletre, a talaj fizikai tulajdonságaira és a növényekre is. Az alga fonalak kolonizációja a talajfelszínen, valamint a talajréteg felső 0-10 cm-es rétegében várható, ami befolyásolja az alatta levő 10-20 cm mélységben lévő talajréteg vízháztartását és szerkezetét. Ez egy Európában egyedülálló talajoltó algakészítmény, felhasználási területe a talaj, célja az intenzív termesztési körülmények és kemizálás miatt lecsökkent mikroszervezetek pótlása. Szövedéke friss, könnyen lebomló szerves anyagot, egyben életteret jelent más mikroszervezetek számára, emellett biomasszája – hálózatot képezve a talajfelszín rétegeiben – csökkenti a talajnedvesség párolgását és javítja a talaj vízmegtartó-képességét. Az algák által termelt anyagokat a növények is tudják hasznosítani, illetve egy újonnan felfedezett növényi hormoncsalád tagjait, brasszinoszteroidokat termel, amelyek kedvezően hatnak a kultúrnövények életfolyamataira.

Ugyanakkor ezekkel a Klebsormidium fonalas algákkal végzett homoktalajok oltása, olyan BSC (Biological Soil Crust) réteget képezhet akár homokdűnéken, amely lelassítja az elsivatagodást. Amerikai és kínai kutatások igazolják, hogy az így kolonizált homokos területeken a magasabb rendű növényzet könnyebben megtelepszik és fejlődik, tehát akár félsivatagos területek oltására is alkalmazhatóak ezek a tenyészetek. A BSC számos ökológiai hatással rendelkezik, mely nem csak a mikroflóra és a fejlettebb növények életét befolyásolja, hanem a talajét is. A talaj hidrológiai tulajdonságainak javítása mellett, a biológiai réteg csökkenti a víz és szél által okozott erózió mértékét is, így merült fel, hogy az aszállyal sújtott Homokhátság területein demonstrációs kísérleteket indítsunk két másik talajoltási technológiával kombinálva.

Ehhez egy demonstrációs terület kijelölése szükséges, ahol néhány hektáron kezelnék a sztyeppesedő homoktalajt, és a szakemberek vizsgálnák, hogy mennyivel jobban tartja meg a kezelt terület a nedvességet, és mennyivel jobban szaporodnak el benne a talajalgák, esetleg jobban betelepül és fejlődik-e a növényzet a kezelés hatására. Dóziskísérleteket is kell végezni, hogy meghatározhassuk, milyen adagban kell és hogyan érdemes kijuttatni a háromféle komponenst a legjobb eredmények érdekében.

A talajalgák az ilyen aszállyal sújtott, sztyeppesedő, szikesedő esetleg már sivatagosodó területeken olyan pionír fajok, amelyek a legelőször szaporodnak el az ilyen talajokon. Amennyiben az általunk beoltott talajalga szövedékek el tudnak terjedni, így biztosítva a megfelelő vagy alkalmasabb talajélőhelyet, akkor ezt követően már be tudnak települni vagy gyorsabban tudnak fejlődni a magasabb rendű növények. Ezáltal az ilyen kezelt talaj alkalmasabbá válik a mezőgazdasági művelésre és kultúrnövényekkel való gazdálkodásra.

Hamarosan beadunk a minisztériumhoz egy munkaanyagot, amelyben a szabadföldi kísérleti tervek szerepelnek majd. Ugyanakkor arra is számítunk, hogy a minisztériumi intézetek, és szakemberek is jelentkeznek, akik már foglalkoznak a Homokhátság és az elsivatagosodás problémájával. Velük együttműködve indítanánk el 2020 tavaszán egy demonstrációs (Demo-Farm) kísérletet az Agro.bio Hungary kft. és a Water&Soil Kft. közreműködésével. Az üvegházi Demo eredmények nagyon biztatóak, a három alga –baktérium és adalékanyag komponens szinergiában, egymást támogatva szaporodik, illetve őrzi meg a talajnedvességet. Arra számítunk, hogy ugyanez következik be szabadföldön is, és megállítható az aszállyal sújtott homokos területek sztyeppesedése, elsivatagosodása.

Általános ismertetés a talajoltásról, talajalgákról:

Száz éve kezdődött a műtrágyázás a mezőgazdaságban, azóta fokozódott a kemizálás a műtrágyák és peszticidek gyakori használatával. Ennek az lett a következménye, hogy átlagosan egy nagyságrenddel csökkent a csíraszám a szántóföldi talajokban, de természetesen változó mértékben talajtípustól függően. Főként a savanyodó talajok, a belvizes területek vagy a magas homoktartalmú és szikes talajok a veszélyeztetettek ebből a szempontból. Körülbelül negyedszázada gondoltak arra a biológusok, hogy baktériumoltással kell serkenteni a mikrobiológiai aktivitást a talajban, hogy újraéledjen a kemikáliákkal terhelt talaj.

Talajalgákkal csak az utóbbi évtizedben kezdtek foglalkozni, noha a termékeny talajban sok fonalas alga is él, amelyek szövedékeivel biofilmréteget alkotnak a talajszemcsék körül, így segítenek megőrizni a talajnedvességet és eközben olyan hormonokat termelnek, amelyek segítik a növények fejlődését. Néhány éve izoláltunk egy olyan talajalgát, ami Közép Európában elterjedt volt és ma is előfordul a fenyőerdő talajokban, de az intenzíven művelt mezőgazdasági területekről már kipusztult. Ezt is érdemes újra visszajuttatni a talajba, mert a legtöbb talajtípuson képes elszaporodni, szövedékével behálózni a talajt és így javítani a vízmegtartó képességet, valamint speciális brasszinoszteroid hormontermelésével a növényi termelést is fokozza.

A mezőgazdaságban a 21. század a mikrobiológia, a biotechnológia évszázada lesz, mert a mezőgazdasági termelés fenntartásához ki kell tudnunk használni, ezeket a speciális fermentorokban és fotobioreaktorokban – a legmodernebb biotechnológiai módszerekkel – előállított baktérium és növényi sejttenyészeteket, mert ezeknek a talajban való elszaporítása helyreállítja a talajok mikrobiális aktivitását és a szántóföldi kultúráinkat is fokozott produktivitásra serkenti.

A talajalga kutatás-fejlesztés a Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása pályázati felhívás keretében elnyert  „Új típusú brasszinoszteroid hormont termelő, valamint biofilm kérget képző és speciális alga biomasszát előállító élő talajalga oltóanyag kifejlesztése mezőgazdasági talajok javítására és a termesztett növények növekedésének serkentésére „2018-1.1.1-MKI-2018-00034 számú pályázat keretében valósul meg.

Kapcsolódó sajtómegjelenések:

  • https://behir.hu/uj-komplex-talajkezelesi-technologia-segithet-az-aszaly-lekuzdeseben
  • https://www.agroinform.hu/szantofold/ezzel-az-egyedulallo-magyar-megoldassal-gyozhetjuk-le-az-aszalyt-42326-001
  • https://hiros.hu/hirek/uj-komplex-talajkezelesi-technologia-segithet-az-aszaly-lekuzdeseben
  • https://koroshircentrum.hu/2020/01/07/uj-komplex-talajkezelesi-technologia-segithet-az-aszaly-lekuzdeseben
  • https://www.agrotrend.hu/hireink/homokhatsagi-homoktalajok-viztartalmanak-megorzesere-kidolgozott-komplex-talajkezelesi-technologia
  • https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/uj-komplex-talajkezelesi-technologia-segithet-az-aszaly-lekuzdeseben
  • https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/uj-komplex-talajkezelesi-technologia-segithet-az-aszaly-lekuzdeseben
  • https://www.kpe.hu/uj-komplex-talajkezelesi-technologia-segithet-az-aszaly-lekuzdeseben
  • https://infostart.hu/tudomany/2020/01/12/magyar-algakkal-harcolnak-az-aszaly-ellen
  • https://www.agronaplo.hu/hirek/vilagszinvonalu-magyar-technologia-az-aszaly-merseklesere

Ha tetszett, oszd meg és likeold

A BEJEGYZÉS META ADATAI

CIKK CÍME: Új komplex talajkezelési technológia segíthet az aszály leküzdésében…
SZERZŐ: Dr. Kutasi József PhD, okleveles mikrobiológus, biotechnológus
KÖZZÉTÉVE: 2020.febr.26
CÍMKÉK:
COMMENT FEED: RSS 2.0
A CIKK PERMALINKJE: Új komplex talajkezelési technológia segíthet az aszály leküzdésében…
KÖVETKEZŐ CIKK: Szabadalmak

Creative Commons Licenc
Ezen Mű szerzője Dr. Kutasi József PhD, okleveles mikrobiológus, biotechnológus, és a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható. Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok igényléséért forduljon a szerzőhöz, itt: https://biokutasi.hu/kapcsolat/