Alga fejlesztések

Fitostimuláló algák

  • Válogatott axenikus, nagy sűrűségű algatenyészetek vizes illetve nedves környezetben nitrogén fixációs tevékenységükkel és növekedésserkentő növényi hormonok kiválasztásával képesek szántóföldi növények növekedését serkenteni. Japánban az 1980-as évek óta ilyen célból a rizsterületeket válogatott algák tenyészetével oltják be, így 120 %-os termésnövekedést értek el. Ugyanakkor olyan növények esetében is megfigyeltek kedvező hatást, amelyeket nem árasztanak el vízzel, hanem lombtrágyaként alkalmazva a nedves növényfelületen elszaporodva segítik elő a szántóföldi növények növekedését. Ilyen körülmények elsősorban a zöldségféléknek kedveznek – uborka, paradicsom -, de kukoricával és takarmánycirokkal is értek el eredményeket. Az utóbbi években zöldalgafajok intenzív auxinszerű és citokininszerű növényi növekedésserkentő hormonkiválasztását figyelték meg. A növénytermesztésben leggyakrabban biotrágyaként és talajkondicionálóként használták, ill. használják őket, de az utóbbi évtizedben növekszik az érdeklődés antimikrobiális és antifungális, valamint növényi növekedést szabályozó (Plant Growth Regulator-PGR) anyagaik iránt is.
  • A növényi növekedés szabályozó anyagok egy kémiailag igen heterogén csoportja a természetben előforduló vegyületeknek. Egymással is kölcsönhatva komplex módon szabályozzák a növények életének minden aspektusát. Számos élettani folyamatban játszanak szerepet, mint például a sejtek osztódása, megnyúlása és differenciálódása, nyugalmi állapot és csírázás, levélöregedés és lombhullatás, valamint az abiotikus és biotikus stressz válasz reakciók A hormonok által történő szabályozás érvényesül sejt, szövet és szervezet szinten egyaránt. A mikroalgák növényi hormonokhoz hasonló hormonszerű hatást mutatnak. A trópusokon a rizsföldeken tenyésző algák kedvező hatását is jórészt az általuk termelt PGR anyagokkal magyarázzák és nem a régebben elfogadott nitrogénkötő képességükkel átadni képes nagyobb mennyiségű nitrogénnel. Citokinin termelő Scenedesmus zöldalgák szuszpenziója, vagy annak kivonatai képesek a növények növekedését serkenteni, magasságukat növelni, a levélfelület nagyságát megnövelni, képesek a gyengébb csírázóképességű magvak serkentésére, de akár a levelek klorofilltartalmának, sőt a termés keményítő, olaj és fehérjetartalmának növelésére valamint a termés mennyiségének a növelésére is.
  • Scenedesmus vagy Chlorella törzse Azospirillum brasilense baktériumokkal történő együttes tenyésztése nagyobb algatömeget és hatékonyabb növénystimuláló hatást eredményez. Az Azospirillum baktériumok képesek auxinok, elsősorban IAA (indolecetsav) előállítására, amely képes lehet stimulálni éppen a Scenedesmus növényi algasejtek szaporodását és hormontermelését. Az eljárásban ismertetett módon együtt tenyésztett Azospirillum brasilense ABT NCAIM (P) B 001411 és Scenedesmus obtisausculus K2012 Sco BEA(Banco Espanol de Algas) D01­_12 (szabadalmilag védett) mikroalga törzs előnyös táptalaj, hőmérséklet, levegőellátás és megvilágítás alkalmazásával az eddig alkalmazottaknál hatékonyabb növényi növekedésserkentő algatenyészetet eredményez.

Ha tetszett, oszd meg és likeold