Állattakarmány fejlesztések

Probiotikumok, enzimek, mikroelemek, mikroelem-aminosav kelátok, gyógynövények

  • A Szent István Egyetem Állatorvosi Kara, Állathigiéniai, Állomány-egészségtani és Állatorvosi Etológiai Tanszékkel együttműködve gomba eredetű poliszacharidáz enzimkészítményt fejlesztett ki. A termofil Thermomyces lanuginosus fonalas gomba által termelt enzimmel elsősorban kérődzők bendőfermentációs folyamatait tanulmányozta és jelentetett meg közleményeket. A növényi sejtfalat alkotó nehezen bontható szénhidrátok részleges, vagy teljes hidrolízisekor a sejt belsejében található tápanyagok (keményítő, fehérjék) jobban hozzáférhetők az állat saját enzimei számára. Vizsgálataink az endo-1,4 béta xilanáz enzim rostanyagokat bontó aktivitásának kimutatására irányultak. Szoros együttműködést kialakítva, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet tudományos munkatársával közös kérődző in vivo enzim kísérleteket folytattak és jelentettek meg tudományos közleményeket.
  • A Szent István Egyetem Állatorvosi Kara, Állathigiéniai Tanszékkel közös kutatásának célja egy új, az élő élesztő készítményeket védő, életképességüket kedvezőtlen (bendő, takarmány) környezetben is megtartó mikrokapszulázás technológiájának kidolgozása, majd az ezen technológiával készített élő élesztő termék alkalmazhatóságának tesztelése in vitro és in vivo modelleken. A programban gomba rekombinációs technikákat fejleszt és állít elő REMI transzformáns, GMO mentes Thermomyces lanuginosus enzimtermelő sejtvonalak.
  • A szerves kötésű nyomelem premix fejlesztések során laboratóriumi méretben történt a glicin-kelátok előállítása, köztük Cu-glicinát (cis-, trans-) és CuS04-glicinát, Zn-glicinát (cis-, trans) és ZnS04-glicinát, MnS04-glicinát és Fe glicinát kelát kötésű vegyületek szerepeltek. Üzemi léptéknövelési kísérletekben 5 és 10 literes reaktorokban történt a gyártás és a gyártásoptimalizálás. Léptéknövelési kísérletekben 100 és 1000 literes reaktorokban zajlott a kelát szintézis gyártás és a nyomelem-kelát takarmányadalék prototípus kísérleti jellegű előállítása.
  • Thermomyces lanuginosus, Phanerochaete chrysosporium, Pichia stipitis és Bacillus licheniformis xilanáz, proteáz és fitáz enzimaktivitásának vizsgálata és hasznosítása repcepogácsa és szeszipari melléktermékek rost-, foszfor és fehérjetartalmának biokonverziójában, állati takarmányadalék előállítás céljára

Ha tetszett, oszd meg és likeold