Humán gyógyszer és gyógyhatású termék fejlesztések

Antibiotikumok, alga eredetű politelítetlen(PUFA) zsírsavak

  • A Gyógyszerkutató Intézetben (GYOKI) Kutatási területe volt a botromicin A2 antibiotikumot termelõ Streptomyces törzsek fejlesztése.
  • Kutatási feladata volt a rekombináns r-hirudin valamint r-kalcitonin expressziójának nyomonkövetése Escherischia coli és Saccharomyces cerevisiae törzsek tenyészeteiben(GYOKI). Az ELTE Immunológia Tanszékével együttműködésben a kalcitonin molekulát felismerő monoklonális IgG antitesteket termelő hybridóma emlőssejtek fermentációs technológiájának kidolgozását valósította meg. A késôbbiekben ezeknek az antitesteknek a felhasználásával egyrészt a fermentlébe expresszálódott kalcitonin immunológiai kimutatásához szendvics ELISA rendszert állított be, másrészt affinitáskromatográfiával az r-kalcitonint kinyerte. Közleményeket szabadalmi jogok miatt nem volt lehetőség megjelentetni.
  • Mikroalgák eikozapentaénsav (EPS, EPA) és dokozahexaénsav (DHS,DHA) bioszintézisének és termelésének fokozásának vizsgálata. Az EPS és a DHS elsősorban a szív és érrendszeri betegségekben alkalmazhatók, mint koleszterinszint-csökkentő és trombózis gátló anyagok. Az omega-3 zsírsavak akár 15 %-kal is csökkenthetik a vér viszkozitását, valamint csökkentik a vér koleszterin-szintjét, főleg az LDL (low density lipoprotein) típusút. Igy az már köztudott, hogy megelőzni vagy kezelni lehet vele érelmeszesedést, trombózist, hypertrigliceridemiát és magas vérnyomást. Az régóta ismert, hogy egyes algák sejtjeiben, mint anyagcsere termékek, lipidek halmozódnak fel. A tengeri egysejtû mikroalgákban jelentős mennyiségben van jelen EPS és DHS a kovamoszatokban (Bacillariophyta), egyes zöldmoszatokban (Chlorophyta), és a vörösmoszatokban (Rhodophyta) Édesvízi algafajok közül a kovaalgák (Bacillariophyta) és a dinoflagelláták (Dinoflagellata) képesek számottevõ mértékben telítetlen zsírsavszintézisre és felhalmozásra. Édesvizi hazai kovamoszat törzsek politelítetlen zsírsavszintézisérõl adatokkal ezideáig nem rendelkeztünk, jóllehet előfordulásuk az édesvízi fitoplanktonban a kékalgák mellett a legjelentősebb. Ebben a témában a GYOKI tudományos munkatársaként elnyerte “Magyar Tudományért” Alapítvány ösztöndíját.
  • A GYOKI valamint az ELTE Növényszervezettani Tanszék (Prof. Dr. Gyurján István vezetésével) együttműködésében, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Kutatóintézet közreműködésével balatoni és dunai fitoplankton és rögzült kovaalga együttesek, valamint Cladophora zöldalga és Bangia vörösalgabevonatok zsírsavszintézisét vizsgálta meg, majd a fent említett kovaalga csoport leggyakoribb képviselőibõl – Cyclotella, Nitzshia, Gomphonema és Synedra törzseket izolált. Tenyésztési kísérleteket végez édesvizi Scenedesmus obtusiusculus 5618, Anacystis nydulans 7120, Cyclotella meneghina, Gomphonema parvulum, Synedra acus var. radians, Nitzshia sp., Nitzshia palea, valamint tengeri Phaeodactylum tricornutum UTEX 640, Porphyridium cruentum 1380 és Chlorella minutissima 2341 egysejtű algákkal. Léptéknövelési kísérleteket végezve, air-lift foto-bioreaktorokban alga szárazanyagot állított elő, többszörösen telítetlen zsírsavak kinyerése céljából. E témában készíti el doktori disszertációját, valamint jelentetett meg egy magyar és három angol nyelvű közleményt.

Ha tetszett, oszd meg és likeold