Termőtalajok fokozott védelmét kezdeményezi az agrártárca

A termőföld minőségének jövőjéről és a magyarországi termőtalajok védelméről tárgyaltak a minisztériumban, amelyen én is részt vettem.

A felvetendő probléma az volt, hogy a mezőgazdaság nagy kihívás elé néz, hiszen a Föld népességének jelentős gyarapodása mellett szembe kell nézni a klímaváltozás negatív hatásaival is. Emellett jelentős a Magyarországi termőterületek csökkenése is, 1990 óta 1 millió hektárral redukálódott. Fontos szempont a talajok minősége, hiszen a termőképességet befolyásolja, amely az utóbbi 20-35 évben 40-50 százalékos csökkenést produkált, így például a nagy nitrogén- és foszfor igényű gabonafélék termesztéséhez a kimerülőben lévő „stressztalajok” helyreállítására már nem elegendő a műtrágyázás.

A mezőgazdasági művelésben elérkezett az ideje egy újabb korszaknak, ahol a műtrágyázás és a megfelelő talajéletet és talajszerkezetet biztosító biostimuláns módszerek egyensúlyát kell megteremteni. A biostimulánsokat, mint pl. a fermentációs mikrobiológiai oltóanyagokat kedvező hatásuk révén már csaknem 30 éve alkalmazzák Magyarországon több százezer hektárnyi mezőgazdasági területeken sikerrel. Szükségesnek látom a talajerő pótló mikrobiológiai eljárások támogatását az Európai Unióban és Magyarországon, hiszen fenntartható megoldást jelenthetnek a mezőgazdasági problémákra.

Ha tetszett, oszd meg és likeold

A BEJEGYZÉS META ADATAI

CIKK CÍME: Termőtalajok fokozott védelmét kezdeményezi az agrártárca
SZERZŐ: Dr. Kutasi József PhD, okleveles mikrobiológus, biotechnológus
KÖZZÉTÉVE: 2017.júl.11
CÍMKÉK:
COMMENT FEED: RSS 2.0
A CIKK PERMALINKJE: Termőtalajok fokozott védelmét kezdeményezi az agrártárca
KÖVETKEZŐ CIKK: Szabadalmak

Creative Commons Licenc
Ezen Mű szerzője Dr. Kutasi József PhD, okleveles mikrobiológus, biotechnológus, és a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható. Az ezen publikus licenc hatáskörén kívül eső jogok igényléséért forduljon a szerzőhöz, itt: https://biokutasi.hu/kapcsolat/